Κομοτηνή:Επιστροφή στην κουζίνα της γιαγιάς
Τα παραδοσιακά ζυμαρικά επιστρέφουν! Χυλοπίτες, τραχανάς, κοφτό μακαρονάκι, βίδες, πλιγούρι, κους κους, κριθαράκι στο κέντρο της θρακιώτικης κουζίνας.
Τα τελευταία χρόνια ομάδες γυναικών, οικογενειακές επιχειρήσεις, μικρές μονάδες παραγωγής ή μεμονωμένα άτομα αναζητούν την γεύση στο χθες και διεκδικούν με την παραγωγή τους θέση στο μενού των σύγχρονών, πολυάσχολων Ελλήνων.
Αργά αλλά σταθερά, όπως δηλώνει ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ιδιοκτήτης εργαστηρίου παραγωγής ζυμαρικών στην Κομοτηνή, οι νέες νοικοκυρές και οι σύγχρονοι σεφ αναζητούν και εμπιστεύονται τα παραδοσιακά ζυμαρικά που κουβαλούν σύγχρονες γεύσεις, αλλά και αναμνήσεις από την κουζίνα της γιαγιάς. «Χωρίς να έχουν γίνει προσπάθειες να καθιερωθούν ως τοπικά προϊόντα-brand name για την Θράκη κατάφεραν αθόρυβα να κατακτήσουν φίλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» δηλώνει στην ΕΡΑ Κομοτηνής και σημειώνει ότι η στροφή στην παρασκευή παραδοσιακών ζυμαρικών συνοδεύτηκε από πωλήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Οι σύγχρονοι δημιουργοί ακολουθούν πιστά και με μεράκι τις πατροπαράδοτες συνταγές των γυναικών της Θράκης, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που παρασκευάζονται στην περιοχή να εγγυώνται τέλεια γεύση και άφταστη ποιότητα. Πρόκειται, όπως σημειώνει ο κος Βεζυργιαννίδης για προϊόντα που παρασκευάζονται με διαλεχτές και αγνές πρώτες ύλες και δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Έτσι, η παράδοση και η ποιότητα σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που περιορίζει τις σπατάλες του παρελθόντος φαίνεται πως κερδίζουν τους «πειρασμούς» των Fast Food.Φώτο:Ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης κρατά παραδοσιακά ζυμαρικά στα χέρια του.Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου